mąka orkiszowa
,
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki, prócz białek połączyć w misce. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny zimnej wody. Następnie wmieszać pianę delikatnie do ciasta.
Ewentualnie wmieszać do ciasta pokrojonego na plasterki banana oraz czekoladę.
Odstawić na 5-10 minut.
Po tym czasie piec placuszki na rozgrzanej patelni, najlepiej teflonowej bez dodatku tłuszczu.
Smacznego!
Orkiszowe pancakes
Zdrowsza wersja śniadaniowych pancakes z dodatkiem orkiszu.
Do części ciasta dorzuciłam pokrojonego banana oraz 1 łyżkę kropelek czekoladowych i to bardziej przypadło do gustu domownikom, gdyż placuszki wyszły słodsze. W wersji podstawowej są równie dobre, choć mało słodkie, ale za to w sam raz aby dodać do nich dżem, miód lub, kojarzony z pancakes, syrop klonowy ;-)
Składniki:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2 szklanki kefiru/rzadkiego jogurtu naturalnego/maślanki,
- 2 1/2 łyżki brązowego cukru,
- 5 łyżek oleju,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szczypta soli,
- ewentualnie: 1/2 banana, 1-2 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki, prócz białek połączyć w misce. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny zimnej wody. Następnie wmieszać pianę delikatnie do ciasta.
Ewentualnie wmieszać do ciasta pokrojonego na plasterki banana oraz czekoladę.
Odstawić na 5-10 minut.
Po tym czasie piec placuszki na rozgrzanej patelni, najlepiej teflonowej bez dodatku tłuszczu.
Smacznego!
cudowne <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam pancakes :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam placuchów;)
OdpowiedzUsuńpyszne leciutkie placuszki :)
OdpowiedzUsuńorkiszowe placuszki - świetnie !
OdpowiedzUsuńwyglądają puszyście:D
OdpowiedzUsuńmusiały być pyszne ;D
OdpowiedzUsuń