mąka pełnoziarnista
,
Składniki:
Składniki umieścić w misce oraz zmiksować dokładnie, do połączenia składników. Następnie ciasto odstawić na 10 minut i po tym czasie smażyć naleśniki.
Jeśli ciasto w między czasie zgęstnieje, to wystarczy dolać odrobinę wody aby je rozrzedzić.
Smacznego!
Piwne naleśniki pełnoziarniste
Intensywne w smaku naleśniki, nadające się idealnie do wytrawnych potraw. Zamiast mąki pełnoziarnistej, można śmiało użyć tylko zwykłej.
Porcja na około 10 sztuk naleśników o średnicy 22 cm, dla większej rodzinki proponuję zwiększyć proporcje dwukrotnie.
- 1 szklanka piwa,
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 jajko,
- 1 łyżka oliwy lub oleju.
Składniki umieścić w misce oraz zmiksować dokładnie, do połączenia składników. Następnie ciasto odstawić na 10 minut i po tym czasie smażyć naleśniki.
Jeśli ciasto w między czasie zgęstnieje, to wystarczy dolać odrobinę wody aby je rozrzedzić.
Smacznego!
Z piwem ;) , dzisiaj spróbuję ;)
OdpowiedzUsuń