mąka orkiszowa ,

Orkiszowe pancakes

09:16 Ciastolubna 7 Comments

Zdrowsza wersja śniadaniowych pancakes z dodatkiem orkiszu. 
Do części ciasta dorzuciłam pokrojonego banana oraz 1 łyżkę kropelek czekoladowych i to bardziej przypadło do gustu domownikom, gdyż placuszki wyszły słodsze. W wersji podstawowej są równie dobre, choć mało słodkie, ale za to w sam raz aby dodać do nich dżem, miód lub, kojarzony z pancakes, syrop klonowy ;-)


Składniki:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 szklanki kefiru/rzadkiego jogurtu naturalnego/maślanki,
  • 2 1/2 łyżki brązowego cukru,
  • 5 łyżek oleju,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szczypta soli,
  • ewentualnie: 1/2 banana, 1-2 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki, prócz białek połączyć w misce. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny zimnej wody. Następnie wmieszać pianę delikatnie do ciasta.
Ewentualnie wmieszać do ciasta pokrojonego na plasterki banana oraz czekoladę.
Odstawić na 5-10 minut.
Po tym czasie piec placuszki na rozgrzanej patelni, najlepiej teflonowej bez dodatku tłuszczu.


Smacznego!





7 komentarzy :