bułki
                                  ,
                                
Inspiracja zaczerpnięta z tej strony.
Składniki:
Przygotowanie:
Mąki przesiać do miski, połączyć z drożdżami, solą i zalać mlekiem. Dodać oliwę, miód oaz otręby i wybrane nasiona, wyrobić ciasto, aż stanie się gładki i elastyczne. Takie ciasto przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na 1 godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto podzielić na 6 - 8 części i uformować z nich bułeczki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić pod przykryciem, na kolejne pół godziny.
Wyrośnięte bułeczki delikatnie zwilżyć wodą i omączyć, bądź obsypać płatkami/otrębami.
Piec w temperaturze 200 stopni C około 20 minut.
Smacznego!
Pełnoziarniste bułki
Kolejne śniadaniowe bułki, tym razem w zdrowszej wersji z mąką pełnoziarnistą, odrobiną otrąb i nasion.
Przepis na pewno spodoba się osobą, które dbają o zdrowe odżywianie, są pożywne i świetnie pasują do śniadania na słodko, jak i na słono.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
 - 230 g mąki pszennej typ 650,
 - 1 opakowanie drożdży instant (7 g),
 - 1 łyżeczka soli,
 - 1 łyżeczka miodu,
 - 1 łyżka oliwy,
 - 350 g mleka (podgrzanego do 45 stopni C),
 - 2 łyżki ulubionych otrąb,
 - 2 łyżki nasion (siemię lniane, słonecznik, dynia),
 - 1 łyżka płatków owsianych.
 
Przygotowanie:
Mąki przesiać do miski, połączyć z drożdżami, solą i zalać mlekiem. Dodać oliwę, miód oaz otręby i wybrane nasiona, wyrobić ciasto, aż stanie się gładki i elastyczne. Takie ciasto przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na 1 godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto podzielić na 6 - 8 części i uformować z nich bułeczki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić pod przykryciem, na kolejne pół godziny.
Wyrośnięte bułeczki delikatnie zwilżyć wodą i omączyć, bądź obsypać płatkami/otrębami.
Piec w temperaturze 200 stopni C około 20 minut.
Smacznego!
Fantastyczne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ,omączone' pieczywo.
ja również ;)
Usuń