mąka pełnoziarnista ,

Piwne naleśniki pełnoziarniste

16:15 Ciastolubna 1 Comments


Intensywne w smaku naleśniki, nadające się idealnie do wytrawnych potraw. Zamiast mąki pełnoziarnistej, można śmiało użyć tylko zwykłej.


Porcja na około 10 sztuk naleśników o średnicy 22 cm, dla większej rodzinki proponuję zwiększyć proporcje dwukrotnie.
Składniki:
  • 1 szklanka piwa,
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oliwy lub oleju.
Przygotowanie:
Składniki umieścić w misce oraz zmiksować dokładnie, do połączenia składników. Następnie ciasto odstawić na 10 minut i po tym czasie smażyć naleśniki.
Jeśli ciasto w między czasie zgęstnieje, to wystarczy dolać odrobinę wody aby je rozrzedzić.

Smacznego!





1 komentarz :