babki
,
Keksówka 26x12 cm
Składniki:
Przygotowanie:
Produkty powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce połączyć jajka, cukier, olej oraz śmietanę. Następnie do masy dodawać porcjami, przesiane z proszkiem do pieczenia, mąki. Dokładnie, lecz delikatnie połączyć wszystkie składniki. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i obsypać górę płatkami migdałowymi i kawałkami czekolady.
Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika, do 180 stopni C, na około 45-50 minut.
Ciasto oprószyć cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.
Ciasto śmietanowo - orkiszowe
Ciasto idealne do herbaty, mało słodkie, babkowe.
Na drugi dzień po jego upieczeniu, gdy nie było już takie świeżutkie, świetnie smakowało z masełkiem do śniadania, zamiast chleba. Inspiracja zaczerpnięta z tej strony.
Na drugi dzień po jego upieczeniu, gdy nie było już takie świeżutkie, świetnie smakowało z masełkiem do śniadania, zamiast chleba. Inspiracja zaczerpnięta z tej strony.
Keksówka 26x12 cm
Składniki:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej,
- 1 szklanka mąki tortowej,
- 3 jajka,
- 1 łyżka oleju,
- 1 opakowanie śmietany 18% (ok. 200g),
- 2/3 szklanki cukru brązowego,
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- opcjonalnie garstka kropelek czekoladowych i płatków migdałowych.
Przygotowanie:
Produkty powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce połączyć jajka, cukier, olej oraz śmietanę. Następnie do masy dodawać porcjami, przesiane z proszkiem do pieczenia, mąki. Dokładnie, lecz delikatnie połączyć wszystkie składniki. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i obsypać górę płatkami migdałowymi i kawałkami czekolady.
Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika, do 180 stopni C, na około 45-50 minut.
Ciasto oprószyć cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.
Smacznego!
wygląda bardzo apetycznie...
OdpowiedzUsuńdziękuję ;)
Usuńwow, robi wrażenie! :)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuń