babki ,

Ciasto śmietanowo - orkiszowe

16:39 Ciastolubna 4 Comments

Ciasto idealne do herbaty, mało słodkie, babkowe. 
Na drugi dzień po jego upieczeniu, gdy nie było już takie świeżutkie, świetnie smakowało z masełkiem do śniadania, zamiast chleba. Inspiracja zaczerpnięta  z tej strony.


Keksówka 26x12 cm
Składniki:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej,
  • 1 szklanka mąki tortowej,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 opakowanie śmietany 18% (ok. 200g),
  • 2/3 szklanki cukru brązowego,
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opcjonalnie garstka kropelek czekoladowych i płatków migdałowych.

Przygotowanie:
Produkty powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce połączyć jajka, cukier, olej oraz śmietanę. Następnie do masy dodawać porcjami, przesiane z proszkiem do pieczenia, mąki. Dokładnie, lecz delikatnie połączyć wszystkie składniki. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i obsypać górę płatkami migdałowymi i kawałkami czekolady.
Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika, do 180 stopni C, na około 45-50 minut. 
Ciasto oprószyć cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.



Smacznego!





4 komentarze :