fit
,
Składniki:
Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia.
Na patelni podsmażyć czosnek, przeciśnięty lub starty na drobnych oczkach, razem z pokrojonymi pieczarkami. Wystudzić.
Kaszę, pokruszony twaróg, jajko i czosnek z pieczarkami połączyć na jednolitą masę. Zagęścić ją mąką lub otrębami i doprawić do smaku. Masa musi być na tyle gęste, aby formować z niej kotleciki.
Gotowe obtaczać w bułce tartej i obsmażać na patelni.
Do kotletów zrobiłam sos pieczarkowy z tego przepisu oraz surówkę z ogórków kiszonych, posiekanej cebulki z łyżką oliwy.
Kotlety z kaszy jęczmiennej
Nie ma mazurków, nie ma babek i serników. Póki co ;-)
Ale może propozycja co zjeść w Wielki Piątek, gdy kategorycznie odmawiamy sobie mięsa i podobnych rarytasów.
Kotlety wyjdą równie dobre na bazie kaszy gryczanej.
- 2 woreczki kaszy jęczmiennej wiejskiej,
- 250 g twarogu chudego/półtłustego,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej lub otrąb,
- 1 ząbek czosnku,
- 5 średnich pieczarek,
- ulubione zioła, u mnie tymianek, rozmaryn,
- sól, pieprz,
- bułka tarta i olej, do smażenia.
Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia.
Na patelni podsmażyć czosnek, przeciśnięty lub starty na drobnych oczkach, razem z pokrojonymi pieczarkami. Wystudzić.
Kaszę, pokruszony twaróg, jajko i czosnek z pieczarkami połączyć na jednolitą masę. Zagęścić ją mąką lub otrębami i doprawić do smaku. Masa musi być na tyle gęste, aby formować z niej kotleciki.
Gotowe obtaczać w bułce tartej i obsmażać na patelni.
Do kotletów zrobiłam sos pieczarkowy z tego przepisu oraz surówkę z ogórków kiszonych, posiekanej cebulki z łyżką oliwy.
Smacznego!
Mmm lubię takie kotleciki :)
OdpowiedzUsuń