bez jajek
,
Porcja na 12 muffinów.
Składniki:
Przygotowanie:
Płatki umieścić w malakserze i zblendować. Następnie dodać do nich puree z banana, jogurt, cukier i olej i ponownie zmiksować, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Foremkę na muffiny napełniać do 2/3 wysokości, na górze można ułożyć po parę sztuk lub kawałków owoców. Piec około 30 minut w temperaturze 190*C.
Smacznego!
Muffiny z płatków owsianych (bez mąki i jaj)
Pomysł na mega zdrowe i syte śniadanie ;-) które osobiście podjadałam cały dzień. W oryginale miały więcej cukru oraz jajka, ale ja zastąpiłam je puree z banana, które świetnie się sprawdziło i nadało babeczkom dodatkowy zapach i smak, a także wilgoć. Dzięki nim nie są zapychające, a wręcz chce się sięgnąć po kolejną.
Moje babeczki powstały częściowo w tradycyjnym rozmiarze, a także jako "mini muffiny". |
Składniki:
- 2 1/2 szklani płatków górskich owsianych (u mnie pół na pół owsiane z żytnimi),
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego,
- 250 g jogurtu naturalnego,
- 1 średni banan (zblendowany na puree),
- 1/3 szklanki oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- opcjonalnie jabłko, truskawki, borówki.
Przygotowanie:
Płatki umieścić w malakserze i zblendować. Następnie dodać do nich puree z banana, jogurt, cukier i olej i ponownie zmiksować, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Foremkę na muffiny napełniać do 2/3 wysokości, na górze można ułożyć po parę sztuk lub kawałków owoców. Piec około 30 minut w temperaturze 190*C.
Smacznego!
Mniam, pyszne muszą być te muffinki:)
OdpowiedzUsuńpowiem ci, że pyszne to mało powiedziane :D spodziewałam się czegoś gorszego w smaku ;)
Usuńnajlepsze! bo mega zdrowe ;)
OdpowiedzUsuńi całe szczęście pyszne :p
Usuńmuffiny samo zdrowie :) i w dodatku pyszne!
OdpowiedzUsuńtak, tak ;-) w dodatku cukier można zastąpić łyżeczką miodu, bo banany i tak dają dużo słodyczy!
Usuńfajne muffiny, uwielbiam wszelkie owsiane wypieki ;)
OdpowiedzUsuńodpowiednie dla kogoś, kogo nie da się przekonać do owsianki ;)
UsuńBędę dziś próbować ten przepis i czekam na więcej przepisów z użyciem płatków owsianych zamiast mąki :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie, że trafiłam na ten blog :) Pozdrawiam!
sprawdź jeszcze ciasteczka owsiane z masłem orzechowym :)
UsuńA płatki owsiane trzeba blendować? Nie lepsze byłoby po prostu wymieszanie?
OdpowiedzUsuńnie jestem pewna wtedy konsystencji ciasta, a jak są zblendowane to zastępują mąkę, więc wszytko gra ;)
Usuń