czekolada
                                  ,
                                
Składniki:
W kąpieli wodnej rozpuścić masło z czekoladą i odstawić do wystygnięcia (uważać aby do miski z czekoladą nie dostała się woda, a także sprawdzić czy dno miski nie dotyka wody, ważne!).
W misie miksera ubić na puch jajka, dodając do nich cukier. Następnie, powolutku dolewać masę czekoladową. Gdy jajka połączą się z czekoladą, dodać przesianą mąkę z kakao, szczyptę soli i wymieszać łyżką, do połączenia składników.
Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Banana pokroić w plasterki, które następnie poukładać na cieście (jak się komu podoba, można ułożyć tak, aby na przewidywaną porcję brownie przypadał jeden plasterek banana, jak u mnie).
Piec w 170*C około 30 minut. Po tym czasie, niezwłocznie, wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić.
* ja między plasterki bananów, powciskałam jeszcze kostki czekolady, ale nie jest to konieczne.
Brownie z bananami
Banany i czekolada - duet idealny!
Chyba znajdzie się tylko grono nielicznych osób, które nie lubią takiego połączenia. 
Szczególnie teraz, gdy pogoda znowu się popsuła i zamiast słońca jest chłodny wiatr, przyda się odrobina energii zaczerpnięta z czekolady.
Szczególnie teraz, gdy pogoda znowu się popsuła i zamiast słońca jest chłodny wiatr, przyda się odrobina energii zaczerpnięta z czekolady.
- 1 1/2 szklanki mąki,
 - 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady (min. 60%),
 - 1/3 tabliczki mlecznej czekolady,
 - 4 jajka "L",
 - 2/3 szklanki cukru (użyłam pół na pół cukier trzcinowy i dark muscovado),
 - 150 g masła,
 - 2 łyżki kakao,
 - szczypta soli,
 - 1 banan.
 
W kąpieli wodnej rozpuścić masło z czekoladą i odstawić do wystygnięcia (uważać aby do miski z czekoladą nie dostała się woda, a także sprawdzić czy dno miski nie dotyka wody, ważne!).
W misie miksera ubić na puch jajka, dodając do nich cukier. Następnie, powolutku dolewać masę czekoladową. Gdy jajka połączą się z czekoladą, dodać przesianą mąkę z kakao, szczyptę soli i wymieszać łyżką, do połączenia składników.
Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Banana pokroić w plasterki, które następnie poukładać na cieście (jak się komu podoba, można ułożyć tak, aby na przewidywaną porcję brownie przypadał jeden plasterek banana, jak u mnie).
Piec w 170*C około 30 minut. Po tym czasie, niezwłocznie, wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić.
* ja między plasterki bananów, powciskałam jeszcze kostki czekolady, ale nie jest to konieczne.
Smacznego!
Czekolada i banany to jest to! Musi być pycha.:)
OdpowiedzUsuńczyli nie myliłam się, stwierdzając, że wiele osób uwielbia to połączenie ;-)
UsuńMogę prosić kawałeczek? :D
OdpowiedzUsuń+ otrzymujesz nominację do zabawy http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/07/liebster-blog-cz-ii.html