biszkopty ,

Niezawodny biszkopt.

17:52 Ciastolubna 1 Comments

Chyba już wszystkim  dobrze znany biszkopt rzucany ze strony Moje wypieki
Ja zwiększyłam tylko troszkę proporcje, ale i tak ciasto wyszło idealnie.
Polecam serdecznie, puszysty, wilgotny i długo zachowujący świeżość biszkopt.




Na tortownicę 22 cm.


Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 szklanka mąki krupczatki,
  • 2/5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody.
Przygotowanie:
Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Do białek dodać około 2 łyżki zimnej wody i zmiksować na sztywno. Pod koniec dodać cukier oraz po jednym żółtku nadal miksując. Po tym przesiać połączone wcześniej mąki i wmieszać je do ciasta. Wylać masę to tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ale tylko na spodzie, boki zostawić bez papieru i nie smarowane masłem itp.
Biszkopt piec około 30-40 minut w temperaturze 165-170°C. Po tym czasie wyciągnąć tortownicę i zrzucić ją na np. dywanik z około 60cm i ponownie wstawić do uchylonego pieca w celu ostygnięcia ciasta. 








1 komentarz :

  1. O rety! odkrój dla mnie kawałek! proszę:) na rano do kawy:)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń