makarony ,

Sos pieczarkowy i tagliatelle.

20:16 Ciastolubna 0 Comments

Jak cudownie, że obiad to nie znaczy, że godzinami trzeba siedzieć w kuchni. 
Ja tym razem przygotowałam szybki, prosty sos pieczarkowy. Skład skromny, raczej wszystkim jest znany, ale zawsze warto odświeżyć pamięć i przypomnieć, że w 10 minut można mieć na prawdę smaczny obiad. 
Polecam do tego grillowaną pierś indyka lub kurczaka.


Składniki:

  • 500 g pieczarek baby,
  • 200 g gęstej śmietanki 36% (czerwona z Piątnicy),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • sól, biały pieprz,
  • porcja makaronu, ugotowana według instrukcji z opakowania (u mnie pełnoziarniste tagliatelle Lubella).

Przygotowanie:
Pieczarki dokładnie umyć i pokroić na połówki lub ćwiartki, jeśli są sporych rozmiarów pokroić w plasterki. Wrzucić je na rozgrzaną patelnię, dodać łyżkę masła i podsmażyć je z 5-7 minut, aż zmiękną, ale nie będą przypieczone. Dodać starty czosnek oraz śmietankę. Przyprawić solą i pieprzem, zagotować i odstawić.
Można podawać jak ja na makaronie lub makaron wrzucić bezpośrednio do sosu i podawać posypane tymiankiem.


Smacznego!





0 komentarze :