makarony
,
Składniki:
Przygotowanie:
Pieczarki dokładnie umyć i pokroić na połówki lub ćwiartki, jeśli są sporych rozmiarów pokroić w plasterki. Wrzucić je na rozgrzaną patelnię, dodać łyżkę masła i podsmażyć je z 5-7 minut, aż zmiękną, ale nie będą przypieczone. Dodać starty czosnek oraz śmietankę. Przyprawić solą i pieprzem, zagotować i odstawić.
Można podawać jak ja na makaronie lub makaron wrzucić bezpośrednio do sosu i podawać posypane tymiankiem.
Smacznego!
Sos pieczarkowy i tagliatelle.
Jak cudownie, że obiad to nie znaczy, że godzinami trzeba siedzieć w kuchni.
Ja tym razem przygotowałam szybki, prosty sos pieczarkowy. Skład skromny, raczej wszystkim jest znany, ale zawsze warto odświeżyć pamięć i przypomnieć, że w 10 minut można mieć na prawdę smaczny obiad.
Polecam do tego grillowaną pierś indyka lub kurczaka.
- 500 g pieczarek baby,
- 200 g gęstej śmietanki 36% (czerwona z Piątnicy),
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła,
- sól, biały pieprz,
- porcja makaronu, ugotowana według instrukcji z opakowania (u mnie pełnoziarniste tagliatelle Lubella).
Przygotowanie:
Pieczarki dokładnie umyć i pokroić na połówki lub ćwiartki, jeśli są sporych rozmiarów pokroić w plasterki. Wrzucić je na rozgrzaną patelnię, dodać łyżkę masła i podsmażyć je z 5-7 minut, aż zmiękną, ale nie będą przypieczone. Dodać starty czosnek oraz śmietankę. Przyprawić solą i pieprzem, zagotować i odstawić.
Można podawać jak ja na makaronie lub makaron wrzucić bezpośrednio do sosu i podawać posypane tymiankiem.
Smacznego!
0 komentarze :