fit
,
Składniki:
Przygotowanie:
Mąki wymieszać razem z drożdżami oraz przyprawami. Dodać oliwę oraz 1/2 szklanki wody i wyrabiać ciasto. Dolać resztę wody, wyrobić i ewentualnie jeśli ciasto nadal nie będzie miało zwartej konsystencji dolać odrobinę wody. Wyrabiać ciasto jakieś 5 minut, najlepiej na stolnicy, podsypując mąką.
Odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie z ciasta formować placki, dodatki wedle smaku i uznania.
Pizzę piec 15 minut w 220-230 °C.
* ja piekę pizzę 10 minut w opcji "góra-dół",a przez ostatnie 5 minut dopiekam tylko "dół".
Smacznego.
Pełnoziarniste ciasto na pizzę
Alternatywa dla zwykłego pszennego ciasta na pizzę. Dzięki czemu zwykła pizza może nabrać zupełnie nowego smaku.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej,
- 1 opakowanie (7g) drożdży instant,
- 1 szklanka wody,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta soli,
- szczypta papryki słodkiej,
- szczypta ziół prowansalskich,
- mąka (dowolna) do podsypywania.
Przygotowanie:
Mąki wymieszać razem z drożdżami oraz przyprawami. Dodać oliwę oraz 1/2 szklanki wody i wyrabiać ciasto. Dolać resztę wody, wyrobić i ewentualnie jeśli ciasto nadal nie będzie miało zwartej konsystencji dolać odrobinę wody. Wyrabiać ciasto jakieś 5 minut, najlepiej na stolnicy, podsypując mąką.
Odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie z ciasta formować placki, dodatki wedle smaku i uznania.
Pizzę piec 15 minut w 220-230 °C.
* ja piekę pizzę 10 minut w opcji "góra-dół",a przez ostatnie 5 minut dopiekam tylko "dół".
Smacznego.
U mnie wczoraj była pizza puszysta, w pełni pszenna. Ale zgadzam sie, że pełnoziarnista żytnia to zdecydowanie zdrowsza alternatywa. :)
OdpowiedzUsuńchoć, że tak powiem nie jest tak "wciągająca" jak zwykła pizza ;)
Usuńmoże to i lepiej... :)
UsuńZ tego przepisu wyszla mi woda z maka a nie ciasto...
Usuńmuszę to sprawdzić, bo jakoś nigdy nie miałam problemu z tym przepisem ;-)
UsuńTo ile tych szklanek wody trzeba użyć ? W składnikach jest wymienione '1/2 szklanki wody', a w przygotowaniu ciasta napisano: 'Dodać oliwę oraz szklankę wody i wyrabiać ciasto. Ponownie dodać szklankę wody, jeśli nadal ciasto nie będzie miało zwartej konsystencji dolać resztę wody' WTF ???
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, początki blogowania były trudne i powstawały buble o których przez długi czas nie miałam pojęcia ;( Przepis poprawiony!
Usuń