na słono
,
Składniki:
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać kilka kropli oliwy i zeszklić cebulkę, w trakcie dodać pokrojoną w plasterki kiełbaskę i nadal podsmażać. Na koniec dorzucić pokrojone pieczarki. Wszystko trzymać na patelni, do momentu gdy pieczarki zmiękną.
Pomidora pokroić w kostkę. Jajka rozbełtać, dodając do nich starty żółty ser.
Masę jajeczną wylać do formy (ja użyłam papieru do pieczenia, gdyż nie chciałam smarować foremki masłem itd;) i ułożyć na nią podsmażone wcześniej: cebulkę, kiełbasę oraz pieczarki. Następnie rozrzucić na wierzchu pokrojonego pomidora oraz kawałeczki mozzarelli.
Zapiekać w piekarniku około 10 minut, aż do ścięcia się masy jajecznej, w temperaturze 180 stopni.
Podać najlepiej ze świeżym tymiankiem.
Smacznego!
Zapiekany chłopski omlet.
Przepis na to, jak zrobić coś z niczego!
Czyli pomysł na to jak wykorzystać resztki z lodówki lub jak uratować się od śmiertelnego głodu w mniej niż 15 minut.
Ogólnie składniki można wybrać samemu, ja akuratnie miałam to w lodówce, choć przyznam szczerze, że wyszło z tego bardzo dobre jedzonko, które zaspokoiło mój obiadowy głód.
Z przepisu poniżej wychodzi porcja raczej dla jednej osoby. Także w razie potrzeby wystarczy zwiększyć ilość jajek oraz wydłużyć czas zapiekania w piecu.
Składniki:
- 1/2 pętka kiełbaski,
- 3 pieczarki,
- 1/2 cebulki,
- 1 pomidor,
- 2 jajka,
- 2 łyżki startego sera żółtego,
- 1/2 kulki mozzarelli,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz,
- tymianek.
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać kilka kropli oliwy i zeszklić cebulkę, w trakcie dodać pokrojoną w plasterki kiełbaskę i nadal podsmażać. Na koniec dorzucić pokrojone pieczarki. Wszystko trzymać na patelni, do momentu gdy pieczarki zmiękną.
Pomidora pokroić w kostkę. Jajka rozbełtać, dodając do nich starty żółty ser.
Masę jajeczną wylać do formy (ja użyłam papieru do pieczenia, gdyż nie chciałam smarować foremki masłem itd;) i ułożyć na nią podsmażone wcześniej: cebulkę, kiełbasę oraz pieczarki. Następnie rozrzucić na wierzchu pokrojonego pomidora oraz kawałeczki mozzarelli.
Zapiekać w piekarniku około 10 minut, aż do ścięcia się masy jajecznej, w temperaturze 180 stopni.
Podać najlepiej ze świeżym tymiankiem.
Smacznego!
Omlet dobry na wszystko. :) Ale czemu tagowany jako zapiekanka?
OdpowiedzUsuńgdyż był zapiekany w piecu. nie smażyłam go normalnie na patelni, właściwie to miało być coś w stylu frittaty, lecz nazwałam to omletem :)
Usuń