na słodko
,
Ryż ugotować według instrukcji z opakowania. W tym czasie obrać jabłka, zetrzeć je na tarce. Uprażyć wiórki kokosowe na suchej patelni, a foremki wysmarować odrobiną masła.
Gdy ryż będzie już gotowy, wykładać do foremek po 1-1,5 łyżki, aby przykryć dno, na nim ułożyć warstwę jabłek, posypać je łyżeczką cukru oraz cynamonem, następnie łyżka otrąb oraz niecała łyżka kokosu. Przykryć warstwą ryżu, a na jego wierzchu ułożyć odrobinę wiórek masła i posypać wiórkami kokosowymi i szczyptą otrąb. Tak przygotować każdą foremkę.
Całość zapiekać 15 minut, w temperaturze 170 °C.
Smacznego.
Zapiekane jabłuszka z brązowym ryżem.
Może tym razem coś śniadaniowego? W związku z tym, że nie gotuję tylko dla siebie, a osoba która posiłki ze mną spożywa ma w diecie ryż, ryż i jeszcze raz ryż, to zawitał on także na naszym stole przy śniadaniu. Dokładnie zminimalizowałam wersję tradycyjnego zapiekanego ryżu z jabłkami, uzdrowiłam go zamieniając biały ryż na brązowy naturalny, oraz dosypując po trochę innych błonnikowych dodatków.
A poza tym zapomniałam jak fantastyczne w smaku jest połączenie kokosu z jabłkiem.
A poza tym zapomniałam jak fantastyczne w smaku jest połączenie kokosu z jabłkiem.
Przy okazji wrzucam przepis do akcji "Śniadanie bogate w błonnik" :)
Na 4 porcje w kokilkach lub foremkach jak moje.
Składniki:
- 100 g brązowego ryżu,
- 2 jabłka średniej wielkości,
- 5 łyżek wiórek kokosowych,
- 5 łyżek dowolnie wybranych otrąb (u mnie pszenne i owsiane Sante),
- 2 łyżki masła,
- cynamon,
- cukier trzcinowy.
Ryż ugotować według instrukcji z opakowania. W tym czasie obrać jabłka, zetrzeć je na tarce. Uprażyć wiórki kokosowe na suchej patelni, a foremki wysmarować odrobiną masła.
Gdy ryż będzie już gotowy, wykładać do foremek po 1-1,5 łyżki, aby przykryć dno, na nim ułożyć warstwę jabłek, posypać je łyżeczką cukru oraz cynamonem, następnie łyżka otrąb oraz niecała łyżka kokosu. Przykryć warstwą ryżu, a na jego wierzchu ułożyć odrobinę wiórek masła i posypać wiórkami kokosowymi i szczyptą otrąb. Tak przygotować każdą foremkę.
Całość zapiekać 15 minut, w temperaturze 170 °C.
Smacznego.
prezentuje się obłędnie!:)
OdpowiedzUsuńdziękuję ;)
Usuń