babki ,

Babka ucierana, leciutka jak puch.

19:37 Ciastolubna 2 Comments

Tym razem chciałam wam pokazać przepis na pyszną limonkową babkę. Dzięki temu dodatkowi jest zarówno w smaku jak i zapachu mega orzeźwiająca. Dlatego też przepis skierowany raczej do osób lubujących się w cytrusowych wypiekach.
Jak dla mnie, jedna z lepszych babek jakie miałam okazje próbować, dlatego też ją serdecznie polecam. Składniki standardowo powinny mieć temperaturę pokojową, co na pewno pomoże w tym, aby nie doszło do upieczenia ciasta z zakalcem ;)
Sama autorka przepisu sugeruje, że można podwoić ilość składników i wtedy ciasto należy piec około 70 minut, gdyż proporcje podane poniżej są raczej na małą foremkę.




Inspiracja pochodzi z Kwestii Smaku.
Składniki w temperaturze pokojowej.
Przepis na małą keksówkę lub formę babkową z kominem.

Składniki:

  • 125 g masła,
  • 120 g cukru,
  • 20 g cukru waniliowego (domowej roboty, ew dodać 140 g cukru i małą paczkę waniliowego),
  • 2 jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 125 ml jogurtu naturalnego,
  • 1/2 limonki (sok),
  • otarta skórka z limonki,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz skórką z limonki, aż do uzyskania puszystej masy. Nadal miksując dodawać po jednym jajku. Następnie zmniejszając obroty miksera dodać 1/3 mąki wymieszanej z proszkiem i solą. Dodać kolejne 1/3, dobrze zmiksować i ostatnią część również dobrze połączyć z resztą. Po dodaniu całej mąki, do całości wlać jogurt oraz sok z połowy limonki. Wymieszać całość, tylko do połączenia składników.
Masę wylać do foremki (babkowej lub keksówki) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 °C, i piec około 40-45 minut. Po tym wyciągnąć ciasto i studzić na kratce, jeszcze w foremce około 15 min, po tym można ją śmiało wyjąć i oblać czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem.





Smacznego!






2 komentarze :