deser ,

Krajanka owsiana

10:30 Ciastolubna 8 Comments

Energetyczne batoniki, które z powodzenie zastąpią śniadanie, bądź będą stanowiły świetną przekąskę do kawy w ciągu dnia. Mnie osobiście uratowały od śmierci głodowej w zeszły wtorek, tylko to chrupanie na wykładzie nie było hm... na miejscu ;-)


Forma 24 cm średnicy.
Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych (u mnie pół na pół z orkiszowymi),
  • 1/3 szklanki łuskanego słonecznika,
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych,
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych,
  • 2 garści suszonej żurawiny,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 70 g masła.

Przygotowanie:
Na gorącej patelni uprażyć po kolei: płatki, słonecznik, płatki migdałowe i wiórki. Płatki około 5 minut, aby troszeczkę nabrały chrupkości, słonecznik i płatki migdałowe  aby się zarumieniły, a wiórki kokosowe delikatnie pół minuty, aby się nie spaliły.
W garnuszku rozpuścić masło i połączyć je z cukrem. Jajka rozbełtać. 
W misce połączyć wszystkie składniki, i przełożyć je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Mocno ubić, aby masa stała się zwarta, piec 20 minut w temperaturze 150 stopni C, a następnie 10 minut w temperaturze 200 stopni C.




Smacznego!





8 komentarzy :

  1. Super przepis... naładowany zdrowymi dodatkami. Tak trzymać

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo zdrowo. Obłędnie i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo, nawet z ograniczonym cukrem. niestety masło musi być, ale przecież nie można ze wszystkiego rezygnować ;)

      Usuń
  3. przepyszne pożywne batoniki *-*

    OdpowiedzUsuń
  4. kusi do spróbowania, bardzo kusi! :)

    OdpowiedzUsuń