mąka orkiszowa ,

Bardzo sycące pancakes z ryżem

12:40 Ciastolubna 3 Comments

Nie wiesz co zrobić z ryżem, który został z obiadu? Dlatego proponuję kolejną wersję pancakes z dodatkiem ugotowanego ryżu. Placuszki dzięki temu są bardziej sycące niż klasyczne pancakes.
W związku z tym, że w dni wolne preferuję śniadania na słodko, powstała taka a nie inna wersja tego dania, a dodatkowo przyznam, że można się najeść już 2-3, takimi małymi, plackami ;-)



Składniki:
  • 100 g ryżu (przed ugotowaniem),
  • 1 1/2 szklanki mąki (u mnie 1 orkiszowej i 1/2 pszennej),
  • 1 1/2 szklanki mleka,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub zwykłego,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 jajko,
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opcjonalnie 2 łyżki mleka w proszku.
Przygotowanie:

Ryż (z paczki lub w woreczku) ugotować na sypko i ostudzić. W misce połączyć mleko z mąką, dodać miód, cukry, olej i jajko. Dodać ryż oraz proszek do pieczenia oraz ewentualnie mleko w proszku. Wymieszać. Gdyby ciasto było za rzadkie można dodać łyżkę mąki bądź otrąb, dla zagęszczenia.

Smażyć placuszki na łyżce rozgrzanego oleju. Podawać najlepiej z kwaskowatą konfiturą lub twarożkiem, gdyż same placuszki są słodkie.



Smacznego!





3 komentarze :

  1. Muszę koniecznie spróbować tych placuszków :) Prezentują się naprawdę zachęcająco, a ryżowy posmak musi nadawać im delikatności.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są pyszne ;-) ja miałam ryż ugotowany na sypko, dlatego też jak je się te placuszki, to czuć go "pod zębami" jak w Berliso ;-)

      Usuń