makarony
,
Naczynie żaroodporne 24 cm średnicy.
Składniki:
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Po odcedzeniu wrzucić go ponownie do garna i póki jest gorący dodać do niego dwie łyżki oliwy, jedno jajko oraz starty ser żółty. Wymieszać i odstawić na chwilkę, aż makaron zacznie się kleić do siebie. Po tym czasie wyłożyć dno oraz boki naczynia żaroodpornego makaronem. Odstawić.
Na patelni podsmażyć mięso, w między czasie dodając posiekany drobno czosnek. Następnie dolać połowę puszki pomidorów i pastę pomidorową. Poddusić, do momentu w którym kawałeczki pomidorów się rozpadną. Doprawić oregano, bazylią, solą i pieprzem, a także papryką słodką i chili.
Dusić jeszcze 10 minut, aż wszystkie smaki się połączą.
W formie z makaronem ułożyć 2 - 3 plasterki sera żółtego, na niego nałożyć sos pomidorowy z mięsem, ponownie ułożyć 3 - 4 plasterki sera żółtego i w takiej formie można zapiec w piecu, 20 minut w 190*C.
Dla osób bardziej zaawansowanych, można zrobić dodatkową, górną warstwę z sosu beszamel.
Składniki na sos beszamel:
Przygotowanie:
W garnuszku rozpuścić masło, dodać do niego mąkę i za pomocą "rózgi"/"miotełki" połączyć je. Dolać odrobinę mleka i rozbić wszystkie grudki mąki. Dolać ponownie mleko, doprawić i poczekać aż sos zgęstnieje.
Przygotowany beszamel wylać na sos pomidorowy i ułożone na nim plasterki sera żółtego, na górze ułożyć kawałeczki mozzarelli lub sera żółtego. Zapiekać 30 minut w 190*C, pod przykryciem. Na ostatnie 5 minut ściągnąć przykrywkę, aby górna warstwa sera mogła się przypiec.
*
według producenta: Gouda to jeden z najbardziej rozpoznawalnych przedstawicieli serów dojrzewających na świecie. Wyróżnia się wyrazistym zapachem i śmietankowym smakiem. Posiada sprężysty miąższ usiany nielicznymi oczkami o średnicy ziarna.
Gouda MSM Mońki jest cieniona ze względu na swoją doskonałą topliwość, dlatego idealnie sprawdza się w daniach na ciepło, takich jak tosty, pizza czy zapiekanki.
Zapiekany makaron spaghetti z sosem bolońskim
Moja kolejna propozycja na wykorzystanie serów monieckich, które dane mi jest testować. Tym razem wykorzystałam goudę, która świetnie się sprawdziła w moim daniu.
A przygotowałam coś pomiędzy zwykłym spaghetti bolońskim, a klasyczną lasagne. Nie umiejąc się zdecydować na żadne z powyższych dań, powstała taka zapiekanka ze wszystkim co najbardziej lubię (czyli połączenie sosu pomidorowego i beszamelu!). Zapiekane można zrobić bez dodatkowych kalorii i zbędnej roboty, czyli omijając beszamel, choć jak już wspomniałam wyżej, dla mnie był to nieodzowny element tego dania. Zachęcam do spróbowania ;-)
Naczynie żaroodporne 24 cm średnicy.
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty),
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 jajko,
- 1 łyżka startego sera żółtego (u mnie parmezan),
- 350 g mięsa mielonego,
- 1/2 puszki pomidorów krojonych,
- 2 łyżki pasty pomidorowej lub przecieru,
- 2 ząbki czosnku,
- oregano, bazylia,
- słodka papryka, papryka chili,
- sól, pieprz,
- 5-6 plasterków sera żółtego ( u mnie gouda firmy MSM Mońki*)
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Po odcedzeniu wrzucić go ponownie do garna i póki jest gorący dodać do niego dwie łyżki oliwy, jedno jajko oraz starty ser żółty. Wymieszać i odstawić na chwilkę, aż makaron zacznie się kleić do siebie. Po tym czasie wyłożyć dno oraz boki naczynia żaroodpornego makaronem. Odstawić.
Na patelni podsmażyć mięso, w między czasie dodając posiekany drobno czosnek. Następnie dolać połowę puszki pomidorów i pastę pomidorową. Poddusić, do momentu w którym kawałeczki pomidorów się rozpadną. Doprawić oregano, bazylią, solą i pieprzem, a także papryką słodką i chili.
Dusić jeszcze 10 minut, aż wszystkie smaki się połączą.
W formie z makaronem ułożyć 2 - 3 plasterki sera żółtego, na niego nałożyć sos pomidorowy z mięsem, ponownie ułożyć 3 - 4 plasterki sera żółtego i w takiej formie można zapiec w piecu, 20 minut w 190*C.
Zdjęcia podglądowe, przepraszam za ich jakość ;-) |
Składniki na sos beszamel:
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1/2 lub 1 szklanka mleka,
- gałka muszkatołowa,
- sól, pieprz,
- dodatkowo 1 kulka mozzarelli.
Przygotowanie:
W garnuszku rozpuścić masło, dodać do niego mąkę i za pomocą "rózgi"/"miotełki" połączyć je. Dolać odrobinę mleka i rozbić wszystkie grudki mąki. Dolać ponownie mleko, doprawić i poczekać aż sos zgęstnieje.
Przygotowany beszamel wylać na sos pomidorowy i ułożone na nim plasterki sera żółtego, na górze ułożyć kawałeczki mozzarelli lub sera żółtego. Zapiekać 30 minut w 190*C, pod przykryciem. Na ostatnie 5 minut ściągnąć przykrywkę, aby górna warstwa sera mogła się przypiec.
*
według producenta: Gouda to jeden z najbardziej rozpoznawalnych przedstawicieli serów dojrzewających na świecie. Wyróżnia się wyrazistym zapachem i śmietankowym smakiem. Posiada sprężysty miąższ usiany nielicznymi oczkami o średnicy ziarna.
Gouda MSM Mońki jest cieniona ze względu na swoją doskonałą topliwość, dlatego idealnie sprawdza się w daniach na ciepło, takich jak tosty, pizza czy zapiekanki.
Wygląda bardzo, ale to bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń