makarony ,

Zapiekany makaron spaghetti z sosem bolońskim

14:01 Ciastolubna 1 Comments

Moja kolejna propozycja na wykorzystanie serów monieckich, które dane mi jest testować. Tym razem wykorzystałam goudę, która świetnie się sprawdziła w moim daniu.
A przygotowałam coś pomiędzy zwykłym spaghetti bolońskim, a klasyczną lasagne. Nie umiejąc się zdecydować na żadne z powyższych dań, powstała taka zapiekanka ze wszystkim co najbardziej lubię (czyli połączenie sosu pomidorowego i beszamelu!). Zapiekane można zrobić bez dodatkowych kalorii i zbędnej roboty, czyli omijając beszamel, choć jak już wspomniałam wyżej, dla mnie był to nieodzowny element tego dania. Zachęcam do spróbowania ;-)



Naczynie żaroodporne 24 cm średnicy.
Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka startego sera żółtego (u mnie parmezan),
  • 350 g mięsa mielonego,
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych,
  • 2 łyżki pasty pomidorowej lub przecieru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oregano, bazylia,
  • słodka papryka, papryka chili,
  • sól, pieprz,
  • 5-6 plasterków sera żółtego ( u mnie gouda firmy MSM Mońki*)

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Po odcedzeniu wrzucić go ponownie do garna i póki jest gorący dodać do niego dwie łyżki oliwy, jedno jajko oraz starty ser żółty. Wymieszać i odstawić na chwilkę, aż makaron zacznie się kleić do siebie. Po tym czasie wyłożyć dno oraz boki naczynia żaroodpornego makaronem. Odstawić.
Na patelni podsmażyć mięso, w między czasie dodając posiekany drobno czosnek. Następnie dolać połowę puszki pomidorów i pastę pomidorową. Poddusić, do momentu w którym kawałeczki pomidorów się rozpadną. Doprawić oregano, bazylią, solą i pieprzem, a także papryką słodką i chili.
Dusić jeszcze 10 minut, aż wszystkie smaki się połączą.
W formie z makaronem ułożyć 2 - 3 plasterki sera żółtego, na niego nałożyć sos pomidorowy z mięsem, ponownie ułożyć 3 - 4 plasterki sera żółtego i w takiej formie można zapiec w piecu, 20 minut w 190*C.




Zdjęcia podglądowe, przepraszam za ich jakość ;-)
Dla osób bardziej zaawansowanych, można zrobić dodatkową, górną warstwę z sosu beszamel.
Składniki na sos beszamel:

  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1/2 lub 1 szklanka mleka,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz,
  • dodatkowo 1 kulka mozzarelli.

Przygotowanie:
W garnuszku rozpuścić masło, dodać do niego mąkę i za pomocą "rózgi"/"miotełki" połączyć je. Dolać odrobinę mleka i rozbić wszystkie grudki mąki. Dolać ponownie mleko, doprawić i poczekać aż sos zgęstnieje.
Przygotowany beszamel wylać na sos pomidorowy i ułożone na nim plasterki sera żółtego, na górze ułożyć kawałeczki mozzarelli lub sera żółtego. Zapiekać 30 minut w 190*C, pod przykryciem. Na ostatnie 5 minut ściągnąć przykrywkę, aby górna warstwa sera mogła się przypiec.

*
według producentaGouda to jeden z najbardziej rozpoznawalnych przedstawicieli serów dojrzewających na świecie. Wyróżnia się wyrazistym zapachem i śmietankowym smakiem. Posiada sprężysty miąższ usiany nielicznymi oczkami o średnicy ziarna.
Gouda MSM Mońki jest cieniona ze względu na swoją doskonałą topliwość, dlatego idealnie sprawdza się w daniach na ciepło, takich jak tosty, pizza czy zapiekanki.
według mnie: ser idealnie się sprawdził w daniu na ciepło, rozpuścił się i nie dominował swoim smakiem nad potrawą (czego bardzo nie lubię ;-), ogólnie gouda firmy MSM Mońki jest bardzo dobra, o łagodnym smaku.



Smacznego!





1 komentarz :