porady
Pieczenie ciast - porady
![]() |
Poniżej przesyłam wam garść porad, przy pieczeniu ciast, niby banalnych, ale komuś na pewno się przydadzą:
- Temperatura mleka bądź wody do rozczynu drożdży powinna wynosić około 35-40 stopni.
- W przypadku pieczenia serników oraz ciast drożdżowych, drzwiczek piekarnika nie uchylać, ponieważ może to spowodować opadnięciem ciasta.
- Przy rozpuszczaniu czekolady nad parą, należy uważać aby żadna kropla wody nie dostała się do miseczki z czekoladą. Spowoduje to ścięcie się masy i w rezultacie zamiast polewy czekoladowej powstanie zbita masa.
- Bułkę tartą do obsypania tortownicy możemy zastąpić: wiórkami kokosowymi, otrębami, kakao, zmiażdżonymi płatkami kukurydzianymi lub drobno posiekanymi orzechami.
- Do wysmarowania formy do ciasta można użyć papierków po margarynie czy maśle, dzięki temu ręce pozostaną czyste.
- Aby biszkopt był puszysty i delikatny, składniki do jego przyrządzenia powinny mieć temperaturę pokojową.
- To samo tyczy się serników, aby zmniejszyć prawdopodobieństwo opadnięcia, składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Mąka do ciast powinna być przesiana.
- Jeśli ciasto z polewą wstawisz do lodówki, polewa straci połysk.
- Aby spód ciasta (np. tarty) nie wyrósł za bardzo przed podpiekaniem go w piecu wykładamy go papierem do pieczenia i wysypujemy go fasolą, grochem (suszone) lub innym obciążeniem Pamiętając, że raz wykorzystana fasola, czy groch i in. nie mogą być już wykorzystane w potrawach, warto je zostawić na następny raz.
- Jeżeli wałek przykleja się do ciasta, można przykryć je folią spożywczą lub papierem do pieczenia i dopiero wtedy wałkować.
- Białka ubijemy o wiele szybciej dodając do nich szczyptę soli lub 2-3 łyżki zimnej wody.
- Aby budyń nie przypalił się podczas gotowania, warto posmarować garnek masłem.
- Aby naleśniki były pulchne warto dodać do nich odrobinę gazowanej wody i szczyptę proszku do pieczenia.
- Przy robieniu biszkoptu z owocami i galaretką, należy uważać na bardzo soczyste owoce typu kiwi, ananas, pod wpływem ich soków galaretka może nie stężeć.
- Ciasto z owocami zachowa swoją kruchość oraz nie powinien zrobic się w nim zakalec, jeśli posmarujesz jego powierzchnię rozbitym białkiem i oprószysz mąką lub ciasto oprószysz bułką tartą (aby wilgoć została wchłonięta).
0 komentarze :