porady

Pieczenie ciast - porady

15:16 Ciastolubna 0 Comments



Poniżej przesyłam wam garść porad, przy pieczeniu ciast, niby banalnych, ale komuś na pewno się przydadzą:

  • Temperatura mleka bądź wody do rozczynu drożdży powinna wynosić około 35-40 stopni.
  • W przypadku pieczenia serników oraz ciast drożdżowych, drzwiczek piekarnika nie uchylać, ponieważ może to spowodować opadnięciem ciasta.
  • Przy rozpuszczaniu czekolady nad parą, należy uważać aby żadna kropla wody nie dostała się do miseczki z czekoladą. Spowoduje to ścięcie się masy i w rezultacie zamiast polewy czekoladowej powstanie zbita masa.
  • Bułkę tartą do obsypania tortownicy możemy zastąpić: wiórkami kokosowymi, otrębami, kakao, zmiażdżonymi płatkami kukurydzianymi lub drobno posiekanymi orzechami.
  • Do wysmarowania formy do ciasta można użyć papierków po margarynie czy maśle, dzięki temu ręce pozostaną czyste.
  • Aby biszkopt był puszysty i delikatny, składniki do jego przyrządzenia powinny mieć temperaturę pokojową.
  • To samo tyczy się serników, aby zmniejszyć prawdopodobieństwo opadnięcia, składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 
  • Mąka do ciast powinna być przesiana.
  • Jeśli ciasto z polewą wstawisz do lodówki, polewa straci połysk.
  • Aby spód ciasta (np. tarty) nie wyrósł za bardzo przed podpiekaniem go w piecu wykładamy go papierem do pieczenia i wysypujemy go fasolą, grochem (suszone) lub innym obciążeniem  Pamiętając, że raz wykorzystana fasola, czy groch i in. nie mogą być już wykorzystane w potrawach, warto je zostawić na następny raz.
  • Jeżeli wałek przykleja się do ciasta, można przykryć je folią spożywczą lub papierem do pieczenia i dopiero wtedy wałkować.
  • Białka ubijemy o wiele szybciej dodając do nich szczyptę soli lub 2-3 łyżki zimnej wody.
  • Aby budyń nie przypalił się podczas gotowania, warto posmarować garnek masłem.
  • Aby naleśniki były pulchne warto dodać do nich odrobinę gazowanej wody i szczyptę proszku do pieczenia.
  • Przy robieniu biszkoptu z owocami i galaretką, należy uważać na bardzo soczyste owoce typu kiwi, ananas, pod wpływem ich soków galaretka może nie stężeć.
  • Ciasto z owocami zachowa swoją kruchość oraz nie powinien zrobic się w nim zakalec, jeśli posmarujesz jego powierzchnię rozbitym białkiem i oprószysz mąką lub ciasto oprószysz bułką tartą (aby wilgoć została wchłonięta).







0 komentarze :