na słono ,

Zupa krem marchewkowy

21:01 Ciastolubna 1 Comments

Idealne rozwiązanie na jesienny obiad. Bardzo rozgrzewająca, słodko-pikantna zupa krem marchewkowa. Z lekko wyczuwalnym ostrym smakiem imbiru. Bardzo szybka w przygotowaniu, co doceniam po całym dniu pracy lub spędzonym na uczelni ;)


Składniki:
  • 4 duże marchewki,
  • 1 por (biała część 15-20 cm),
  • 2 mniejsze cebulki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1-2 cm imbiru,
  • 1,2 l bulionu drobiowo-warzywnego,
  • 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 1/4 łyżeczki pieprzy cayenne - chili,
  • sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Warzywa przygotować, tj. umyć, obrać i pokroić w plastry lub kostkę. W garnku rozgrzać oliwę lub masło, dodać do tego pokrojone warzywa i podsmażać je około 2-4 minuty. Zawartość garnka zalać gorącym bulionem, dodać zioła prowansalskie oraz chili, przykryć i zostawić zupę na małym ogniu, aby gotowała się około 25 minut. Po tym czasie, gdy marchewka zmięknie, zmiksować zupę na krem. Dodać sól i pieprz wedle uznania. 
Najlepiej podać z grzankami lub łyżeczką jogurtu naturalnego.

*kolor kremu można ewentualnie "podrasować" dodając szczyptę kurkumy


Smacznego!





1 komentarz :

  1. Świetny przepis. Dodaj go do światecznego konkursu i wygraj zapas przypraw na dłuuuugi czas.

    Dodatkowo uzyskasz cenne, kulinarne doświadczenie do swojego portfolio.

    www.nps-mix.pl/konkurs

    Nagrody:

    www.najlepszeprzyprawyswiata.pl

    Zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń