muffiny
,
Na około 12 muffinek.
Składniki:
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w garnuszku i odstawić aby troszkę ostygło.
Suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli połączyć w miseczce. W osobnym naczyniu ubić jajko z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, a następnie wymieszać to z masłem, napojem gazowanym i połączyć z mąką. Dodać śmietanę i mieszać, aż znikną grudki mąki.
Gotowe ciasto przekładać do foremek na muffinki, najlepiej wyłożonych papilotkami.
Kłaść po łyżce ciasta, na to łyżeczka konfitury i ponownie przykryć łyżką ciasta.
Górę można posypać płatkami migdałowymi, lub po wyjęciu z piekarnika oprószyć cukrem pudrem.
Piec 25 minut w 180 °C, aż uzyskają złoty kolor, a następnie około 5 minut z ustawieniem pieczenia tylko od dołu.
Smacznego!
Konfiturowe muffiny
Zainteresowana akcją "Ze spiżarni na stół" wpadłam na stronę Krokusa, a to zainspirowało mnie do stworzenia muffinek z konfiturami. Przepis dostałam jakiś czas temu od mej cioci, której bardzo za niego dziękuję!
Muffiny z chrupiącą, złocistą skórką, a w środku aromatyczne i mięciutkie, dzięki słodkiemu dodatkowi. Wypieki są raczej słodkie, ale można to regulować odpowiednimi konfiturami, ja osobiście polecam z czarnej porzeczki. A jeśli nie macie akurat takich, to każde inne, byle nie za słodkie będą w porządku.
Tak apetyczne, że aż ciężko się oprzeć ;)
Na około 12 muffinek.
Składniki:
- słoiczek ulubionej konfitury (np. z czarnej porzeczki lub wiśniowe Krokus),
- 250 g mąki pszennej,
- 100 ml wybranego owocowego, gazowanego napoju (ja użyłam Fanty),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 100 g kwaśnej śmietany,
- 75 g masła,
- 70 g cukru,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- sól,
- cukier puder lub płatki migdałowe.
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w garnuszku i odstawić aby troszkę ostygło.
Suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli połączyć w miseczce. W osobnym naczyniu ubić jajko z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, a następnie wymieszać to z masłem, napojem gazowanym i połączyć z mąką. Dodać śmietanę i mieszać, aż znikną grudki mąki.
Gotowe ciasto przekładać do foremek na muffinki, najlepiej wyłożonych papilotkami.
Kłaść po łyżce ciasta, na to łyżeczka konfitury i ponownie przykryć łyżką ciasta.
Górę można posypać płatkami migdałowymi, lub po wyjęciu z piekarnika oprószyć cukrem pudrem.
Piec 25 minut w 180 °C, aż uzyskają złoty kolor, a następnie około 5 minut z ustawieniem pieczenia tylko od dołu.
Smacznego!
o nie..czy ta ciocia o której mowa to ja..?:)
OdpowiedzUsuńoczywiście ;) muffiny w końcu wyszły takie jak powinny, więc się nimi podzieliłam na blogu.
UsuńGratuluję wygranej w organizowanym przeze mnie konkursie!
OdpowiedzUsuń