fit ,

Pełnoziarniste ciasto na pizzę

20:10 Ciastolubna 7 Comments

Alternatywa dla zwykłego pszennego ciasta na pizzę. Dzięki czemu zwykła pizza może nabrać zupełnie nowego smaku.




Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej,
  • 1 opakowanie (7g) drożdży instant,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • szczypta papryki słodkiej,
  • szczypta ziół prowansalskich,
  • mąka (dowolna) do podsypywania.

Przygotowanie:
Mąki wymieszać razem z drożdżami oraz przyprawami. Dodać oliwę oraz 1/2 szklanki wody i wyrabiać ciasto. Dolać resztę wody, wyrobić i ewentualnie jeśli ciasto nadal nie będzie miało zwartej konsystencji dolać odrobinę wody. Wyrabiać ciasto jakieś 5 minut, najlepiej na stolnicy, podsypując mąką.
Odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie z ciasta formować placki, dodatki wedle smaku i uznania.
Pizzę piec 15 minut w 220-230 °C.

* ja piekę pizzę 10 minut w opcji "góra-dół",a  przez ostatnie 5 minut dopiekam tylko "dół".


Smacznego.






7 komentarzy :

  1. U mnie wczoraj była pizza puszysta, w pełni pszenna. Ale zgadzam sie, że pełnoziarnista żytnia to zdecydowanie zdrowsza alternatywa. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. choć, że tak powiem nie jest tak "wciągająca" jak zwykła pizza ;)

      Usuń
    2. Z tego przepisu wyszla mi woda z maka a nie ciasto...

      Usuń
    3. muszę to sprawdzić, bo jakoś nigdy nie miałam problemu z tym przepisem ;-)

      Usuń
  2. To ile tych szklanek wody trzeba użyć ? W składnikach jest wymienione '1/2 szklanki wody', a w przygotowaniu ciasta napisano: 'Dodać oliwę oraz szklankę wody i wyrabiać ciasto. Ponownie dodać szklankę wody, jeśli nadal ciasto nie będzie miało zwartej konsystencji dolać resztę wody' WTF ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, początki blogowania były trudne i powstawały buble o których przez długi czas nie miałam pojęcia ;( Przepis poprawiony!

      Usuń