fit ,

Pieczona indycza pierś

14:12 Ciastolubna 4 Comments

Od dnia jak zrobiłam pierwszy raz tą pieczeń jest jednym z moich ulubionych dań. Chyba dla tego, że jest uniwersalna, bo można jej użyć na śniadaniowe kanapki, na ciepło do obiadu lub w sałatce na kolację ;) A w dodatku samej pracy przy tym daniu jest tak mało, że sprawdzi się po całym dniu pracy, gdy nie ma się ochoty stać przy "garach". 
Inspiracją był przepis Doroty.


Składniki:

  • 700 g piersi indyczej,
  • 20 g masła,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego,
  • rękaw do pieczenia.

Przygotowanie:
Mięso oczyścić i oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie wetrzeć w nie paprykę i odstawić na około 2-4h do lodówki. Po tym czasie mięso przełożyć do rękawa, obsypać grubą warstwą ziół prowansalskich oraz wiórkami masła, zamknąć rękaw.
Piec około 60 minut w temperaturze 180 °C. Na ostatnie 10 minut pieczenia rozerwać rękaw, aby mięsko troszeczkę się przypiekło.
Podawać polane sosem, który zebrał się w torebce do pieczenia.




* do mięsa można dorzucić jakieś ulubione warzywka, m.in. ziemniaki, cebulę, paprykę i dzięki temu obiad będzie gotowy za jednym zamachem.

Smacznego!





4 komentarze :

  1. Super! Będę robił to - brakowało mi pomysłu na indyka - a może coś a'la zapiekanka jeszcze do tego? Żeby zrobić taką potrawkę z warzywami.. Jakby to szło? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapiekankę to ciężko, ale najlepiej nawrzucać do rękawa warzywa, tak jak napisałam pod przepisem. Razem z ziemniakami w łódeczkach, brokułami, papryką i właściwie zrobi się z tego taka jakby zapiekanka w sosie własnym :)

      Usuń
  2. apetycznie wygląda:) bardzo lubię taką prostą kuchnie idealna dla mnie:D:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam wpuszczenie do rękawa wraz z indyczą piersi różnych suszonych owoców - węgierek, moreli, fig etc., ziemniaków - mniam!
    Beata 51

    OdpowiedzUsuń