fit ,

Kotlety z kaszy jęczmiennej

22:12 Ciastolubna 1 Comments

Nie ma mazurków, nie ma babek i serników. Póki co ;-) 
Ale może propozycja co zjeść w Wielki Piątek, gdy kategorycznie odmawiamy sobie mięsa i podobnych rarytasów.
Kotlety wyjdą równie dobre na bazie kaszy gryczanej.


Składniki:
  • 2 woreczki kaszy jęczmiennej wiejskiej,
  • 250 g twarogu chudego/półtłustego,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej lub otrąb,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 5 średnich pieczarek,
  • ulubione zioła, u mnie tymianek, rozmaryn,
  • sól, pieprz,
  • bułka tarta i olej, do smażenia.
Przygotowanie:
Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia. 
Na patelni podsmażyć czosnek, przeciśnięty lub starty na drobnych oczkach, razem z pokrojonymi pieczarkami. Wystudzić.
Kaszę, pokruszony twaróg, jajko i czosnek z pieczarkami połączyć na jednolitą masę. Zagęścić ją mąką lub otrębami i doprawić do smaku. Masa musi być na tyle gęste, aby formować z niej kotleciki.
Gotowe obtaczać w bułce tartej i obsmażać na patelni.

Do kotletów zrobiłam sos pieczarkowy z tego przepisu oraz surówkę z ogórków kiszonych, posiekanej cebulki z łyżką oliwy.



Smacznego!






1 komentarz :