bez jajek ,

Szarlotka bez mąki, ale z otrębami i kaszką manną

16:21 Ciastolubna 4 Comments

Tak, dalej żyje i mam się dobrze, brak czasu na blogowanie spowodowany był miesięcznymi wakacjami, a po nich nastąpił gwałtowny powrót do rzeczywistości, przez co nawet nie miałam głowy do robienia zdjęć, zapisywania przepisów, składników i proporcji dań i deserów które w tym czasie robiłam. Czas jednak z tym skończyć, do szarej rzeczywistości wróciłam już dawno, na nowym kierunku studiów powoli się odnajduję, więc czas na come back. Dlatego dzisiaj dzielę się przepisem na pyszną szarlotkę, na którą inspirację zaczerpnęłam od mojej imienniczki Ani
Przechodząc do meritum, składniki wystarczają na tortownicę o 22 cm średnicy, a samo ciasto w przygotowaniu to najłatwiejsze ciasto jakie w życiu robiłam! Zmieszać parę składników, przygotować jabłka, ułożyć wszytko w tortownicy i gotowe ;).


Składniki:
  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 1/2 szklanki zmielonych otrąb (użyłam mieszanki owsianych, żytnich, pszennych),
  • 1/2 szklanki mleka w proszku - odtłuszczonego (użyłam granulowane),
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego,
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 6-7 średniej wielkości jabłek,
  • 1 słoiczek konfitury morelowej (użyłam firmy Łowicz),
  • 100 g masła,
  • dodatkowo cynamon na posypanie jabłek.

Przygotowanie:
Kaszkę, otręby, mleko w proszku, cukier, cynamon i proszek do pieczenia zmieszać razem w jednej miseczce. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wysypać równomiernie 1/3 mieszanki suchych składników (można troszkę więcej, w końcu to spód ciasta- ale odrobinę). Następnie ułożyć połowę startych jabłek, przycisnąć je dobrze, na nich rozsmarować połowę słoiczka konfitur i oprószyć cynamonem (ja sobie nie żałowałam tej przyprawy). Kolejna warstwa tak samo: 1/3 składników suche, jabłka (już mocnej docisnąć, aby warstwy trzymały się razem), konfitury i cynamon, na górę wysypać pozostałą 1/3 suchej mieszanki, a na wierzchu poukładać plasterki masła, jeden przy drugim, aby pokryły cały wierzch ciasta.
Piec w 180*C przez około 60 min. Zostawić do ostygnięcia w piekarniku.


Gdy ciasto serwujemy, można je wcześniej troszkę podgrzać w piekarniku, w temperaturze około 130*C przez 5-10 minut.

Smacznego!





4 komentarze :

  1. Szarlotka z manną, genialne! Przepis zapisałam i na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, bo na prawdę warto spróbować tego sposobu na szarlotkę :)

      Usuń
  2. witam, a ile mleka płynnego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest szarlotka sypana, bez dodatku mleka płynnego, ponieważ ciasto tworzą suche składniki, które po upieczeniu łączą się, pod wpływem soku z jabłek ;)

      Usuń