makarony
                                  ,
                                
Składniki na sos bolognese:
Przygotowanie:
Mięso podsmażyć na oliwie. Gdy będzie już gotowe dodać puszkę pomidorów i dusić, aż sos się zredukuje.
Doprawić ziołami, solą i pieprzem, ewentualnie przyprawą Kamis, którą ja użyłam.
Składniki na sos beszamel:
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w garnuszku, gdy będzie się już pieniło dodać do niego mąkę i zrobić zasmażkę. Następnie podlewać to odrobiną mleka, aby rozpuścić grudki. I tak do wlania całych 400 ml mleka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotować cały czas na małym ogniu, mieszając do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Składniki pozostałe:
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente, ja na ostatnie 3 minuty wrzucam do makaronu brokułu, dla
oszczędzenia czasu i mojej pracy. Brokuły muszą być tylko lekko podgotowane, choć jak kto woli oczywiście ;)
Smacznego.
Fusilli zapiekane pod beszamelem i bolognese z brokułami.
Moje ukochane makarony. Preferuję te pełnoziarniste, w każdej wersji. Tym razem padło na danie składem przypominające lasagne z bolognese, lecz zamiast płatów makaronu użyłam fusilli. Wyszło tak samo dobre jak w oryginalnej wersji, a w dodatku z pysznymi brokułami zapieczonymi razem.
- 250 g mięsa mielonego (ja użyłam indyczego),
 - 1 puszka (400 g) pomidorów w puszce,
 - 2 łyżki oliwy,
 - 1 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
 - sól, pieprz.
 - Ja dodatkowo użyłam 1/2 łyżeczki mieszanki Kamis pomidory suszone, bazylia i czosnek.
 
Przygotowanie:
Mięso podsmażyć na oliwie. Gdy będzie już gotowe dodać puszkę pomidorów i dusić, aż sos się zredukuje.
Doprawić ziołami, solą i pieprzem, ewentualnie przyprawą Kamis, którą ja użyłam.
Składniki na sos beszamel:
- 2 łyżki mąki,
 - 2 łyżki masła,
 - 400 ml mleka,
 - gałka muszkatołowa,
 - sól, pieprz.
 
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w garnuszku, gdy będzie się już pieniło dodać do niego mąkę i zrobić zasmażkę. Następnie podlewać to odrobiną mleka, aby rozpuścić grudki. I tak do wlania całych 400 ml mleka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotować cały czas na małym ogniu, mieszając do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Składniki pozostałe:
- 200 g makaronu fusilli lub innego wybranego,
 - 1/2 brokuła,
 - ser żółty,
 - sól.
 
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente, ja na ostatnie 3 minuty wrzucam do makaronu brokułu, dla
oszczędzenia czasu i mojej pracy. Brokuły muszą być tylko lekko podgotowane, choć jak kto woli oczywiście ;)
W foremce wylewamy 3-5 łyżek sosu beszamel, przykrywamy go makaronem z brokułami. Na to warstwa sosu pomidorowego, znowu beszamel i odrobina sera żółtego. I kolejny raz to samo, czyli makaron, sos pomidorowy, beszamel i ser żółty na górę. 
Wszytko to zapiec w piekarniku, 180°C przez 15 minut.
*Ewentualnie można przygotować makaron i sos bolognese wcześniej, a później zrobić beszamel i postępować tak jak wyżej, tylko w piekarniku danie trzymać około 20 minut, aby dobrze się zagrzało.
Smacznego.



O widzę, że nie tylko ja ostatnio szaleję z zapiekankami :)
OdpowiedzUsuńzaczęły się studia :) makarony, zapiekanki.. na porządku dziennym w mojej kuchni ;p całe szczęście, że nie jest to potrawa typu fast food, bez wartości, tu można przemycić coś z warzyw, coś pełnoziarnistego ;)
Usuń