na słono
,
Składniki:
Przygotowanie:
Ryż gotować w proporcji 1 szklanka ryżu na 1 szklankę wody. Musi wypić wodę i wtedy potrzymać go na małym ogniu około 10 minut, aby był lekko twardy. Odstawić do wystygnięcia.
W większym garnku zagotować wodę i blanszować liście kapusty, około 3 minuty.
Marchewkę zetrzeć na tarce z większymi oczkami, czosnek posiekać lub także zetrzeć na drobnych oczkach, można dodać także pół cebuli. Wszytko podsmażyć na 1 łyżce oliwy, aż marchewka zmięknie.
W misce połączyć mięso i ryż. Dodać marchewkę z czosnkiem i doprawić solą oraz pieprzem.
Formę wysmarować masłem i ułożyć warstwę liści, na a to ułożyć warstwę farszu i tak do wykończenia składników. Na górze można zetrzeć troszkę wiórek masła i podlać odrobiną wody (dosłownie parę łyżek).
Zapiekankę piec około 60-80 minut w temperaturze 180 °C pod przykryciem z folii aluminiowej. Na ostatnie 10 minut folię można zdjąć, aby góra się przypiekła jeśli ktoś lubi przypieczoną kapustę;)
Składniki na sos:
Przygotowanie:
Marchewkę pokroić w cieniutkie plasterki i podsmażyć na oliwie z ząbkami czosnku, aż zmiękną, Dodać do tego pomidory w puszcze, najlepiej pokrojone oraz przecier, sól i pieprz do smaku. Gdy sos się już zagotuje zabielić go śmietaną połączoną z mąką. Zagotować i odstawić. Można go zblendować.
Zapiekanka a'la gołąbki
Idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie lubią zawijać gołąbków, lub po prostu im to nie wychodzi, albo nie mają na to czasu i ochoty ;) Smakuje identycznie jak normalne gołąbki, a myślę, że samo przygotowanie nie zajęło mi więcej niż 15 minut (nie licząc czasu gotowania ryżu, co można zrobić wcześniej). Czyli dobry obiad w jedną chwilę :)
Inspiracja zaczerpnięta z bloga Jusi "Bistro mama" ;)
Składniki:
- 1 większa główka kapusty pekińskiej,
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowiny lub mieszanki z wołowiną),
- 2 szklanki ryżu (ja użyłam pół na pół basmati z naturalnym brązowym),
- 1 średnia marchewka,
- 2 ząbki czosnku,
- olej lub oliwa,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Ryż gotować w proporcji 1 szklanka ryżu na 1 szklankę wody. Musi wypić wodę i wtedy potrzymać go na małym ogniu około 10 minut, aby był lekko twardy. Odstawić do wystygnięcia.
W większym garnku zagotować wodę i blanszować liście kapusty, około 3 minuty.
Marchewkę zetrzeć na tarce z większymi oczkami, czosnek posiekać lub także zetrzeć na drobnych oczkach, można dodać także pół cebuli. Wszytko podsmażyć na 1 łyżce oliwy, aż marchewka zmięknie.
W misce połączyć mięso i ryż. Dodać marchewkę z czosnkiem i doprawić solą oraz pieprzem.
Formę wysmarować masłem i ułożyć warstwę liści, na a to ułożyć warstwę farszu i tak do wykończenia składników. Na górze można zetrzeć troszkę wiórek masła i podlać odrobiną wody (dosłownie parę łyżek).
Zapiekankę piec około 60-80 minut w temperaturze 180 °C pod przykryciem z folii aluminiowej. Na ostatnie 10 minut folię można zdjąć, aby góra się przypiekła jeśli ktoś lubi przypieczoną kapustę;)
Składniki na sos:
- 1 puszka pomidorów,
- 1 łyżeczka przecieru,
- 1/2 marchewki,
- 2 małe ząbki czosnku,
- 2 łyżki śmietany,
- 1 łyżeczka mąki,
- oliwa,
- Vegeta (opcjonalnie),
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Marchewkę pokroić w cieniutkie plasterki i podsmażyć na oliwie z ząbkami czosnku, aż zmiękną, Dodać do tego pomidory w puszcze, najlepiej pokrojone oraz przecier, sól i pieprz do smaku. Gdy sos się już zagotuje zabielić go śmietaną połączoną z mąką. Zagotować i odstawić. Można go zblendować.
Smacznego!
ale genialny pomysł!
OdpowiedzUsuńmuszę go opatentować w moim domu :]
Fajna odmiana, niby gołąbki a nie gołąbki :)
OdpowiedzUsuńpolecam wam dziewczęta, ja jako pożeracz gołąbków uważam tą metodę za idealną dla mnie:) praktycznie bez roboty, a obiad na dwa dni gotowy.. i to jaki smaczny.
OdpowiedzUsuńno proszę, pomysłowe!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, zrobiłam, pyszne! pięknie wygląda taki przekładaniec
OdpowiedzUsuńNie zgadzam się co do lekko twardego ryzu, nie doszedl w piekarniku przez godzine. Mieso podsmazyc wczesniej, kapuste (u mnie wloska) blanszowac troche dluzej i juz mozna zapiekac calosc max.30 min. Zapiekalam razem z sosem ktory podrasowalam bulionem wolowym. :-) smak gołąbków !
OdpowiedzUsuńchyba to już zależy od rodzaju ryżu użytego, albo moje stwierdzenie "lekko twardy" jest inne dla odbiorcy przepisu ;)
Usuń