mąka pełnoziarnista
,
Składniki:
Herbaciane pełnoziarniste muffiny.
Podobno wegańskie, więc na pewno bez jajek, bardzo smaczne i w dodatku szybkie w wykonaniu (jakieś 6-10 minut).
Muffiny o ciekawym herbacianym smaku, który można modyfikować, w zależności od wybranej herbaty (u mnie czarna mango-truskawka).
Mięciutkie w środku z chrupką skórką, polecam posypać górę jakimiś ziarenkami, orzechami lub płatkami. Do środka również można sypnąć garstkę płatków owsianych ;)
Idealna propozycja na drugie śniadanie lub jako dodatek do popołudniowej kawy.
Inspiracja zaczerpnięta od Infantylnej.
Porcja na 10 sztuk muffinów.
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej,
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego,
- 3/4 szklanki zaparzonej mocnej herbaty (polecam earl grey lub dobrej jakości czarną),
- 1/3 szklanki oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody.
Przygotowanie:
Suche składniki połączyć w misce, dodać do nich herbatę oraz olej i mieszać do połączenia składników.
Nakładać do papilotek, nawet na całą wysokość, gdyż nie rosną bardzo wysokie.
Górę posypać odrobiną cukru, płatkami owsianymi, płatkami migdałowymi itp.
Piec w nagrzanym piekarniku 20-25 minut w 180 °C.
Smacznego!
ej, to są muffiny dla mnie-bezcukrowe;p choć kusi mnie dodać do nich...żurawinę ;)
OdpowiedzUsuńjustynazofja
ano, mogą być dobre :) ale wtedy herbata musi współgrać. Dzisiaj się nie załapałaś na nie, Czwórka i Alek zjedli wszystkie :D
Usuńpyszne i zdrowe muffiny ,super pomysł na wykorzystanie herbatki ;d
OdpowiedzUsuń