na słono
,
Przygotowanie:
Brokuła podzielić na różyczki i dobrze wypłukać. Cząstki wsadzić do garnka i zalać porcją rosołu, dodać seler i por (ewentualnie jeśli są bardzo miękkie, to można dodać je później) i doprowadzić do wrzenia. Rosół gotować do momentu, aż brokuły zmiękną i będą al dente. W miedzy czasie, na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, na końcu dorzucając posiekane ząbki czosnku, ale nie podsmażać ich za długo aby nie zgorzkniały. Dodać wszytko do garnka z brokułami i rosołem. Następnie dodać łyżkę posiekanej natki pietruszki i zblendować wszytko. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Podawać z kleksem śmietanki lub jogurtu oraz grzankami.
Zupa-krem brokułowa
Prosta wersja kremu brokułowego na rosole. Dla osób, które nie mają czasu na przygotowanie swojego bulionu, bez problemu sprawdzi się taki z kostki, choć ja tego sposobu nie pochwalam ;)
Krem przepyszny, osobiście pochłonęłam dwie miseczki!
Smak pietruszki w zupie jest dość wyczuwalny, więc jeśli miałoby to komuś przeszkadzać, to wystarczy zmniejszyć jej ilość.
Podawany musi być koniecznie w towarzystwie śmietanki lub jogurtu, gdyż to ona podkreśla jego smak. Polecam, polecam i jeszcze raz polecam :)
Składniki:
- 1 litr rosołu ( + seler i por z rosołu),
- 1 brokuł,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- nać pietruszki,
- oliwa,
- sól, pieprz,
- śmietana 12% lub jogurt naturalny.
Przygotowanie:
Brokuła podzielić na różyczki i dobrze wypłukać. Cząstki wsadzić do garnka i zalać porcją rosołu, dodać seler i por (ewentualnie jeśli są bardzo miękkie, to można dodać je później) i doprowadzić do wrzenia. Rosół gotować do momentu, aż brokuły zmiękną i będą al dente. W miedzy czasie, na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, na końcu dorzucając posiekane ząbki czosnku, ale nie podsmażać ich za długo aby nie zgorzkniały. Dodać wszytko do garnka z brokułami i rosołem. Następnie dodać łyżkę posiekanej natki pietruszki i zblendować wszytko. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Podawać z kleksem śmietanki lub jogurtu oraz grzankami.
Smacznego!
ze wszystkich kremów najbardziej lubię brokułowy i kurkowy z orzechami włoskimi mojej babci :) lubię ten zielony kolor i tą gęstość :D
OdpowiedzUsuńKurkowy mmm.. musi być pyszny. Nie dane było mi spróbować, ale nie wątpię w jego smak ;)
Usuńteż uwielbiam kremy ...
OdpowiedzUsuńNie widzę w tym przepisie proszku do pieczenia ?!
OdpowiedzUsuńhaha bo to nie do tego było mi potrzebne ;p muffiny się piekły.
Usuń