na słono
,
Składniki - polędwiczki:
Przygotowanie:
W miseczce wymieszać oliwę z odrobiną rozmarynu, oraz świeżego tymianku. Polędwiczkę umyć i natrzeć pieprzem cytrynowym. Włożyć ją do oliwy z ziołami i tak obracać, aby z każdej strony pokryła się marynatą. Mięso ląduje na co najmniej 1 1/2 h do lodówki. Po tym czasie polędwiczkę podsmażyć na suchej patelni z każdej strony, tak aby środek pozostał jeszcze surowy.
Pokroić ją na 2-3 cm plastry i pozgniatać przegubem lub leciutko potłuc.
Tak przygotowane plastry ułożyć w naczyniu, każdy z nich przykryć plasterkiem mozzarelli oraz oprószyć solą oraz tymiankiem.
zapiekać 20 minut w temperaturze około 180°C.
Składniki - ziemniaczki:
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyć, ewentualnie wierzchnią część skórki zeskrobać nożykiem. Podzielić na ćwiartki lub ósemki. Wrzucić do garnka z wodą i doprowadzić do wrzenia, gotować około 7 minut. Po tym czasie odcedzić je, wrzucić ponownie do garnka. Polać oliwą oraz obsypać przyprawami, wedle uznania. Wysypać je do naczynia żaroodpornego i piec, do czasu aż będą miękkie.
Ja piekłam wszytko razem, mięso, ziemniaki, dorzuciłam parę kapeluszy pieczarek bebe i parę rozgniecionych ząbków czosnku upchałam między ziemniaki.
Smacznego!
Tymiankowo-cytrynowe polędwiczki z pieczonymi łódeczkami ziemniaków.
Troszkę zainspirowania niedzielnym odcinkiem "Ugotowanych", troszkę z tęsknoty za tymiankiem i cytryną, stworzyłam to danie. Miało być na obiad, jest na kolację.. ale chociaż można otworzyć butelkę wina i rozkoszować się smakiem potrawy, bez obaw o to, że trzeba wracać na uczelnię/do pracy. Polecam.
Muszę wymyślić jeszcze jak wykorzystać pozostałą, zamarynowaną polędwiczkę. Jakieś pomysły? ;)
Składniki - polędwiczki:
- 400 g polędwicy wieprzowej,
- 2-3 łyżki oliwy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- świeży tymianek,
- pieprz cytrynowy,
- rozmaryn,
- sól z ziołami prowansalskimi,
- 1 kulka mozzarelli.
Przygotowanie:
W miseczce wymieszać oliwę z odrobiną rozmarynu, oraz świeżego tymianku. Polędwiczkę umyć i natrzeć pieprzem cytrynowym. Włożyć ją do oliwy z ziołami i tak obracać, aby z każdej strony pokryła się marynatą. Mięso ląduje na co najmniej 1 1/2 h do lodówki. Po tym czasie polędwiczkę podsmażyć na suchej patelni z każdej strony, tak aby środek pozostał jeszcze surowy.
Pokroić ją na 2-3 cm plastry i pozgniatać przegubem lub leciutko potłuc.
Tak przygotowane plastry ułożyć w naczyniu, każdy z nich przykryć plasterkiem mozzarelli oraz oprószyć solą oraz tymiankiem.
zapiekać 20 minut w temperaturze około 180°C.
Składniki - ziemniaczki:
- 5 średniej wielkości ziemniaków,
- tymianek,
- rozmaryn,
- oliwa z oliwek,
- sól.
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyć, ewentualnie wierzchnią część skórki zeskrobać nożykiem. Podzielić na ćwiartki lub ósemki. Wrzucić do garnka z wodą i doprowadzić do wrzenia, gotować około 7 minut. Po tym czasie odcedzić je, wrzucić ponownie do garnka. Polać oliwą oraz obsypać przyprawami, wedle uznania. Wysypać je do naczynia żaroodpornego i piec, do czasu aż będą miękkie.
Ja piekłam wszytko razem, mięso, ziemniaki, dorzuciłam parę kapeluszy pieczarek bebe i parę rozgniecionych ząbków czosnku upchałam między ziemniaki.
Smacznego!
0 komentarze :