babki ,

Ciasto marchewkowe

22:21 Ciastolubna 4 Comments

Marchewkowe ciasto, specjalnie dla Justyny Zofii, która czeka na ten przepis :) Wilgotne, mięciutkie, aromatyczne i napakowane bakaliami. Góra to polewa z twarożku, która jak dla mnie jest lepszą alternatywą dla standardowej z serka mascarpone.




Na tortownicę 22 cm średnicy.

Składniki:


  • 1 2/3 szklanki mąki pszennej ( w moim przypadku 1 1/3 pszennej, a 1/3 pszennej pełnoziarnistej),
  • 2/3 szklanki oleju,
  • 3 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru (u mnie pół na pół zwykły z domowym waniliowym cukrem),
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 1/2 łyżeczki proszku,
  • 2 szklanki startej marchewki (na grubych oczkach),
  • 1 starte jabłko (ok 100g jabłko),
  • garść orzechów, rodzynki itp.,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:
Jajka ubić na puch z dodatkiem szczypty soli oraz cukru. Do ubitej masy dodać po trochę mąki, wcześniej wymieszanej i przesianej z przyprawami, mieszać mikserem, aż do połączenia składników. Dolać olej oraz zmiksować. Następnie wsypać posiekane orzechy, rodzynki, sodę, proszek i wymieszać łyżką. Dodać starte jabłko oraz marchewki i ponownie połączyć całość łyżką.
Ciasto wylać do okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką. Piec 40 minut w temperaturze 180 °C, a następnie przykryć górę ciasta folią aluminiową i piec kolejne 10-15 minut.

Składniki:

  • 200 g serka białego (np. Twój Smak Piątnica),
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.
Przygotowanie:
Składniki wymieszać bardzo dokładnie i oblać ciasto.




Smacznego!





4 komentarze :

  1. Justyna ZofJa musi spróbować, wtedy oceni;p hehe

    wygląda BOSKO!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko słonecznika zafarbowało na zielono :P ale niezłe :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak samo wygląda jak smakuje, rewelacja =]

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale otulone kołderką kremu :)

    OdpowiedzUsuń