babki
,
Na tortownicę 22 cm średnicy.
Składniki:
Przygotowanie:
Jajka ubić na puch z dodatkiem szczypty soli oraz cukru. Do ubitej masy dodać po trochę mąki, wcześniej wymieszanej i przesianej z przyprawami, mieszać mikserem, aż do połączenia składników. Dolać olej oraz zmiksować. Następnie wsypać posiekane orzechy, rodzynki, sodę, proszek i wymieszać łyżką. Dodać starte jabłko oraz marchewki i ponownie połączyć całość łyżką.
Ciasto wylać do okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką. Piec 40 minut w temperaturze 180 °C, a następnie przykryć górę ciasta folią aluminiową i piec kolejne 10-15 minut.
Składniki:
Składniki wymieszać bardzo dokładnie i oblać ciasto.
Smacznego!
Ciasto marchewkowe
Marchewkowe ciasto, specjalnie dla Justyny Zofii, która czeka na ten przepis :) Wilgotne, mięciutkie, aromatyczne i napakowane bakaliami. Góra to polewa z twarożku, która jak dla mnie jest lepszą alternatywą dla standardowej z serka mascarpone.
Składniki:
- 1 2/3 szklanki mąki pszennej ( w moim przypadku 1 1/3 pszennej, a 1/3 pszennej pełnoziarnistej),
- 2/3 szklanki oleju,
- 3 jajka,
- 2/3 szklanki cukru (u mnie pół na pół zwykły z domowym waniliowym cukrem),
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 1/2 łyżeczki proszku,
- 2 szklanki startej marchewki (na grubych oczkach),
- 1 starte jabłko (ok 100g jabłko),
- garść orzechów, rodzynki itp.,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Jajka ubić na puch z dodatkiem szczypty soli oraz cukru. Do ubitej masy dodać po trochę mąki, wcześniej wymieszanej i przesianej z przyprawami, mieszać mikserem, aż do połączenia składników. Dolać olej oraz zmiksować. Następnie wsypać posiekane orzechy, rodzynki, sodę, proszek i wymieszać łyżką. Dodać starte jabłko oraz marchewki i ponownie połączyć całość łyżką.
Ciasto wylać do okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką. Piec 40 minut w temperaturze 180 °C, a następnie przykryć górę ciasta folią aluminiową i piec kolejne 10-15 minut.
Składniki:
Przygotowanie:
- 200 g serka białego (np. Twój Smak Piątnica),
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego.
Składniki wymieszać bardzo dokładnie i oblać ciasto.
Smacznego!
Justyna ZofJa musi spróbować, wtedy oceni;p hehe
OdpowiedzUsuńwygląda BOSKO!!!
Tylko słonecznika zafarbowało na zielono :P ale niezłe :*
OdpowiedzUsuńTak samo wygląda jak smakuje, rewelacja =]
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale otulone kołderką kremu :)
OdpowiedzUsuń