babki ,

Marmurkowa babka.

22:42 Ciastolubna 6 Comments

W końcu czas na coś słodkiego. Ta babka czekała już od dawna na soją kolej, a że w lodówce była resztka śmietany, niecała kostka masła i szklanka mleka to doczekała się w końcu mojego zainteresowania. Smaczna, raczej słodka.. leciutka jak puch :) O niebo lepsza od tych ciast do których używa się kakao, zamiast czekolady.
Przepadam za ciastami babkowymi, a ta jest kolejną która zostanie zapisana na mojej liście ulubionych.  Inspiracja zaczerpnięta od Marty z moimi modyfikacjami ;)


Forma: babkowa bez komina o średnicy 22 cm.
Składniki:

  • 230 g mąki pszennej,
  • 120 g miękkiego masła,
  • 170 g cukru (użyłam pół na pół zwykły cukier z domowym waniliowym),
  • 2 jajka,
  • 80 g gorzkiej czekolady,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/3 szklanki śmietany 18%,
  • 1 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • szczypta papryki chili.

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem szczypty chili. Odstawić aby troszkę przestygła.
Mąkę wymieszać z proszkiem oraz szczyptą soli. Mleko połączyć ze śmietaną. Jaja ubić, aby stały się puszyste. Masło z cukrem także ubić na puch. Gdy to zrobimy dodać do masła po trochę ubitych jajek, ciągle mieszając. Następnie dodawać po trochę mieszanki mąki oraz mleka ze śmietaną. I tak do wykorzystania wszystkich składników.
Gdy masa będzie już jednolita, podzielić ją na dwie części i jedną z nich połączyć z czekoladą.
Formę (w moim przypadku babkową) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub zmielonymi otrębami. Wylewać ciasto po trochę jasnego i ciemnego, aby powstała tak jakby "zebra".
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170°C  na 60 minut.
Piec do tak zwanego "suchego patyczka".





Smacznego ;)





6 komentarzy :

  1. jedna z piękniejszych bab.
    polecam usunięcie weryfikacji obrazkowej...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :)
      weryfikacja usunięta, nawet nie zdawałam sobie sprawy z jej istnienia.

      Usuń
  2. Pięknie Ci wyszła, no i żadnego zakalca nie widzę :)) Z dodatkiem chili też musiała smakować, muszę pokombinować z połączeniem czekolady i ostrej papryczki przy kolejnej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczna babeczka, prosty przepis, a takie wspaniałości. :)

    OdpowiedzUsuń