na słono ,

Zupa-krem brokułowa

21:03 Ciastolubna 5 Comments

Prosta wersja kremu brokułowego na rosole. Dla osób, które nie mają czasu na przygotowanie swojego bulionu, bez problemu sprawdzi się taki z kostki, choć ja tego sposobu nie pochwalam ;)
Krem przepyszny, osobiście pochłonęłam dwie miseczki! 
Smak pietruszki w zupie jest dość wyczuwalny, więc jeśli miałoby to komuś przeszkadzać, to wystarczy zmniejszyć jej ilość. 
Podawany musi być koniecznie w towarzystwie śmietanki lub jogurtu, gdyż to ona podkreśla jego smak. Polecam, polecam i jeszcze raz polecam :)



Składniki:

  • 1 litr rosołu ( + seler i por z rosołu),
  • 1 brokuł,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • nać pietruszki,
  • oliwa,
  • sól, pieprz,
  • śmietana 12% lub jogurt naturalny.

Przygotowanie:
Brokuła podzielić na różyczki i dobrze wypłukać. Cząstki wsadzić do garnka i zalać porcją rosołu, dodać seler i por (ewentualnie jeśli są bardzo miękkie, to można dodać je później) i doprowadzić do wrzenia. Rosół gotować do momentu, aż brokuły zmiękną i będą al dente. W miedzy czasie, na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, na końcu dorzucając posiekane ząbki czosnku, ale nie podsmażać ich za długo aby nie zgorzkniały. Dodać wszytko do garnka z brokułami i rosołem. Następnie dodać łyżkę posiekanej natki pietruszki i zblendować wszytko. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Podawać z kleksem śmietanki lub jogurtu oraz grzankami.


Smacznego!






5 komentarzy :

  1. ze wszystkich kremów najbardziej lubię brokułowy i kurkowy z orzechami włoskimi mojej babci :) lubię ten zielony kolor i tą gęstość :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurkowy mmm.. musi być pyszny. Nie dane było mi spróbować, ale nie wątpię w jego smak ;)

      Usuń
  2. Nie widzę w tym przepisie proszku do pieczenia ?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha bo to nie do tego było mi potrzebne ;p muffiny się piekły.

      Usuń